Na SKOK v Plzni

Po úspěšném zakončení letního semestru jsme se opět vydali poznávat krásy české země. Tentokrát jsme zavítali do kolébky českého pivovarnictví a Evropského hlavního města kultury 2015, Plzně. Nejenže se zde narodilo nespočet významných osobností ČR jako Karel Gott, Petr Čech, Jiří Trnka a koneckonců i Spejbl a Hurvínek, ale také jedna z našich SK13681755_10209980501412203_104675109_oOKanek, Katka Čepelíková. Ta se nám na celý den stala skvělou průvodkyní a naplánovala program SKOKKurze tak, že nám v Plzni opravdu nic neuniklo. Tímto jí ještě jednou moc děkujeme!

A že náš program byl opravdu nabitý, záhy uvidíte sami. Hned po příjezdu do Plzně jsme se seznámili s historií pivovarnictví v Pivovarském muzeu. Dozvěděli jsme se například, k čemu sloužila valečka, hvozd či jak vypadala sladovna na samém počátku vaření piva. Plzeň byla totiž prvním městem na našem území, která ve středověku získala právo várečné – právo vařit pivo. Není tedy divu, že receptura plzeňského ležáku je tak propracovaná. Abychom se o tom sami přesvědčili, obdrželi jsme na konci prohlídky tzv. pivenku – poukázku na ochutnávku 0,3 l oblíbeného nápoje. Při obědě v tradiční restauraci U Salzmannů, která je mimochodem nejstarší hospodou ve městě, jsme ji samozřejmě hned využili.
13662646_10209980501372202_370885115_o

Poté nás čekala prohlídka podzemí. Zjistili jsme, že bylo vybudováno již ve 14. století, neodmyslitelně patřilo ke každodennímu životu obyvatel a sloužilo primárně k uchovávání potravin a piva. Labyrint podzemních chodeb, sklepů a studní měří téměř 19 km, ale prohlídková trasa je kratší a zavedla nás přímo pod historické jádro města.

Po opuštění podzemních chodeb vedly naše kroky právě tam a vystoupili jsme i na 103 m vysokou věž Katedrály sv. Bartoloměje tvořící dominantu obdélníkového náměstí, které je umístěno v samém středu města. Když jsme se dostatečně pokochali krásným výhledem, čekalo nás další muzeum. Tentokrát však nebylo spojené s pivem. Jednalo se o Patton Memorial Pilsen, muzeum generála Pattona, jemuž je věnována velká část expozic, protože stál v čele americké armády při osvobozování Plzně na konci druhé světové války.

13918544_10209980502372227_1533368817_oPak už jsme se ale k pivu opět vrátili a vydali se přímo do pivovaru Pilsner Urquell, jenž byl hlavním cílem naší cesty. Dozvěděli jsme se, jak se tento zlatavý mok připravuje dnes a co vše je k jeho výrobě potřeba. Příjemným překvapením pro nás bylo, že jsou používány výhradně české suroviny. Konkrétně žatecký chmel poloraný červeňák, speciální odrůda českého jarního dvouřadého ječmene, české kvasnice a měkká plzeňská voda, díky které se „naše plzeň“ nedá vařit nikde jinde než právě v Plzni. I zde jsme prohlídku zakončili degustací, tentokrát piva nefiltrovaného, a můžeme s čistým svědomím prohlásit, že chápeme, proč Pilsner Urquell patří mezi nejlepší piva u nás.

Plzeň jako taková nás jednoduše nadchla a pokud vám jsou taje čtvrtého největšího městě v České republice stále skryty, návštěvu vřele doporučujeme.